ÇUKUROVA SİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, politika faizinin yüzde 14 olmasına rağmen bankacılık ve ticarette faizlerin yüzde 50’lere kadar çıktığına işaret etti
İş dünyası finansmana erişim bekliyor
İş dünyası uzlaşı arıyor
Finansmana erişimde acil önlem çağrısı!
Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (ÇUKUROVA SİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, iş dünyasının bankalardan duyarlılık beklediğini kaydetti.
Hükümetin uyguladığı düşük faiz politikasının finansmana yansımadığına işaret eden Kış, politika faizi yüzde 14 olmasına karşın bankacılık ve ticari faizlerin yüzde 50’lere dayandığını söyledi. Üretici ve sanayicinin ili, bölgesi ve ülkesi için her zaman fedakârlıkta bulunduğunu ancak ekonomik daralmanın yaşandığı şu günlerde herhangi bir bankadan yüzde 14 faizle kredi alınmasının mümkün olmadığına dikkat çeken Hüseyin Kış, ekonomide acil önlem çağrısı yaptı.
KOBİ’LERE DİKKAT ÇEKTİ
Özellikle Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) finansmana erişiminin neredeyse imkansız hale geldiğini vurgulayan Başkan Kış, 2021 yılı KOBİ istatistiklerine göre Türkiye’de 3 milyon 419 bin 773 olan KOBİ sayısının yapılan düzenlemeyle 3 milyon 421 bin 817’ye çıkacağını anlattı. Görüldüğü gibi Türkiye’deki toplam 3 milyon 427 bin 891 işletmenin yüzde 99,8’ini KOBİ’lerin oluşturduğunu dile getiren Hüseyin Kış, “Türk ekonomisinin lokomotifi konumundaki KOBİ’lerimizin yeni üretim alanları açması, istihdam oluşturması gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında bankalarla ilgili yeni düzenlemeler yapılması gerekiyor. Sorunlardan sadece iş insanları değil tüketiciler de olumsuz etkileniyor. Artan enflasyon, küresel ölçekte yaşanan ekonomik açmazlar kaygı verici. Ekonomik, sosyal ve toplumsal parametrelerimizin düzenlenmesi, ekonomimizin istikrara kavuşabilmesi için yeni reform paketlerine büyük ihtiyaç var” diye konuştu.
ÇUKUROVA’NIN ÖNEMİ
Açıklamasında Adana ve Mersin’in oluşturduğu Çukurova Bölgesi’nin verimli tarım topraklarından ve geçmişten gelen gelişmiş sanayi kültüründen de bahseden Başkan Kış, tarım ve sanayinin birbirine olan entegrasyonunun hem bölgenin hem de ülke ekonomisinin kalkınmasında öncü rol üstleneceğine işaret etti. Yaş sebze-meyvenin yanı sıra tahıl ürünleriyle öne çıkan, kalifiye personeller sayesinde sanayideki ara mamül ihtiyacının Adana ve Mersin’den karşılanabileceğini söyleyen Hüseyin Kış, “İş insanları olarak bölgemizin ve ülkemizin ekonomik olarak atılım içerisinde olması için gerekli önlemlerin alınmasını istemekle birlikte bizler de üzerimize düşen görevleri yapmaya her zaman olduğu gibi bugün de hazırız. Bankalar, finans ve iş dünyası ile merkezi idaremizin uzlaşımından çıkacak sonuçlar ekonomimize bir nebze olsun rahat nefes aldıracaktır. Finansmana erişimi kolaylaştırılan iş dünyası ve üreticimiz hem üretim ve ihracata hem de bugünlerde çok ihtiyaç duyduğumuz istihdama çok önemli katkılar sunacaktır” ifadelerini kullandı.